marți, 9 iulie 2019

Cum putem avea grija de cei mici


Convulsia este o scurta perioada de timp in care copilul poate deveni inconstient si are spasme musculare in zone diverse ale corpului.

In primul rand, cauza aparitiei convulsiilor la copii este febra ridicata ce poate fi declansata ca urmare a unei infectii.In cazul in care apar convulsiile, recomandarea este de a consulta un medic specialist urgent, pentru a putea determina cauzele aparitiei acestora.

Exista multe mituri in zilele noastre printre care, convulsiile febrile sunt declansate de epilepsie. Nimic mai neadevarat, dar cu toate acestea, bolnavii de epilepsie sunt mai predispusi la aparitia convulsiilor febrile in cazul febrei ridicate.

De obicei, convulsiile febrile dureaza mai putin de 5 minute, dar se pot prelungi si pana la 15 minute si pot fi insotite de cateva reactii, printre care:
-in timpul convulsiilor, mainile si picioarele copilului prezinta spasme musculare, contracturi
-copii isi pot pierde constiinta
-copii pot pierde controlul sfincterului urinar si anal
-pot aparea modificari ale pozitiei ochilor
-dupa terminarea convulsiilor, copilul poate fi indispus sau obosit

Perioada de varsta la care apar convulsiile febrile este cuprinsa intre 6 luni si 5 ani, cu incidenta mai crescuta in perioada de varsta 12-18 luni.Dupa varsta de 5-6 ani, convulsiile febrile dispar.
O alta categorie de copii care pot prezenta convulsii, sunt cei cu parinti in antecedente de convulsii febrile.

Printre recomandarile medicale pe care le avem de urmat in calitate in parinti, in cazul unor convulsii febrile se numara:
-sa ne asiguram ca, copilul respira, iar in cazul in care buzele se invinetesc, acesta este un semn ca el nu mai respira
-sa avem grija sa nu se autovatameze in timpul convulsiilor
-sa ramanem calmi

In cazul in care copilul nu mai respira, trebuie chemat urgent serviciul de ambulanta.In cazul in care copilul respira, acesta trebuie asezat pe podea sau pe pamant, pentru a nu cadea in timpul convulsiilor.De altfel, copilul trebuie asezat pe o parte pentru a nu se sufoca si trebuie indepartate toate obiectele din jurul lui pentru ca acestea ar putea determina ranirea lui.Nu trebuie sa fie imobilizat sau sa se interfere in vreun fel miscarile corpului si nu trebuie administrate in gura copilului, substante sau alte obiecte pentru ca este posibil sa se inece.

Dupa convulsii, copilul va fi obosit si va adormi si nu trebuie trezit sau sa i se introduca in gura apa sau mancare in timp ce doarme.

Medicul va trebui sa examineze copilul pentru depistarea cauzei febrei si va recomanda scaderea temperaturii copilului cu tratament antitermic si al bolii de baza.

Pe de alta parte, convulsiile la copii pot fi prevenite prin scaderea temperaturii imediat ce aceasta apare.

Puteti afla mai multe din urmatorul videoclip Doctormit: 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu