vineri, 8 februarie 2019

Imi place foarte mult un vin rose


Fiind privit ca o varianta mai cosmopolita a traditionalului pahar de vin rosu sau alb, vinul rose poate fi definit ca fiind chiar un melanj intre cele 2 sortimente,detinand totusi o personalitate proprie si un buchet de arome cu adevarat deosebit. Astfel, gustul fructat, descris in general ca avand subtonuri dulci si eminamente parfumate il recomanda aproape in exclusivitate pentru anotimpul cald si asocierea cu deserturi, salate usoare ori preparate din carne alba.

Una dintre cele mai prolifice podgorii autohtone, crama Budureasca, este renumita tocmai pentru dezvoltarea unei game largi de arome in fiecare varietate de vin, datorita strugurilor de cea mai buna calitate si a proceselor controlate pana in cel mai mic detaliu, pentru un rezultat de exceptie. Daca si tu doresti sa afli mai multe despre trasaturile acestei tipologii pline de savoare, poti afla detalii despre vinul rose de la Budureasca orientandu-te in functia de descrierea fiecarui soi in parte.

Cum se fabrica vinul rose

In ceea ce priveste componenta acestui soi extrem de aromat, tipurile de struguri utilizati cel mai frecvent sunt cei de tipul Shiraz, Merlot, Pinot Noir sau Feteasca Neagra. Astfel, pentru a obtine culoarea cea mai atragatoare cat si aroma caracteristica, se poate aplica una din cele 3 metode principale. Metoda macerarii, utilizata predominant in podgoriile franceze, presupune infuzarea pielitei strugurelui rosu in suc pentru un anumit timp.

Metoda Saignee, putin utilizata pana in prezent, presupune prepararea sortimentul rose chiar din cel rosu, prin separarea acestuia inca din primele ore de la fabricarea acestuia. Fiind considerata o metoda de nisa, aceasta se practica mai ales in regiunile unde vinul rosu este la mare cinste, precum Napa ori Sonoma Valley. Nu in ultimul rand, metoda cupajului presupune adaugarea unei cantitati mici de vin rosu in cel alb, proportia fiind de obicei de 5% vin rosu la 95% vin alb. Intalnita indeosebi in regiunea Champagne din Franta, metoda este utilizata in mod evident la producerea de vin spumant.

Integrarea vinului rose in orice meniu

La fel ca si la celelalte sortimente, culoarea poate fi un indicator clar al gradului de tarie, un vin fresh avand o nuanta mai palida, pe cand un vin corpolent se va vedea mai inchis in pahar. In ceea ce priveste asocierea acestuia cu orice tip de aliment, se va tine cont de regula de baza ce are in vedere continutul de zahar.

Astfel, varianta demidulce poate fi servita alaturi de un desert, pe cand varietatile seci sau demiseci se pot asocia salatelor sau carnii albe. De asemenea, in timp ce versiunile cu aroma bogata pot fi asociate preparatelor usoare, din peste, cele ce dispun de o aciditate ridicata pot fi asociate si unor preparate mai grele fara probleme. Daca si tu doresti sa cunosti mai multe despre fiecare sortiment in parte, afla detalii despre vinul rose de la Budureasca si comanda preferatul tau din magazinul nostru online.

Un comentariu: