miercuri, 18 aprilie 2018

Cat de important este sa ne odihnim corespunzator


Cu totii ne dorim sa avem parte de un somn cat mai lung si mai odihnitor, iar studiile arata ca lipsa acestuia poate duce la favorizarea a nenumarate schimbari in corp, ce vor creste riscul unor probleme serioase de sanatate, precum obezitate, diferite afectiuni sau chiar moartea prematura. Cu alte cuvinte, somnul este important din mai multe motive, printre care si faptul ca creierul semnaleaza corpului ca este timpul sa elimine hormoni ce ajuta la scaderea riscurilor de imbolnavire, controlarea foamei sau mentinerea in conditii optime a sistemului imunitar. De asemenea, somnul nu poate fi recuperat, motiv pentru care cei care obisnuiesc sa doarma mai putin de 7, 8 ore pe noapte se vor confrunta cu diferite probleme.

Astfel, acesta nu este un mit conforum caruia trebuie sa dormim minim 7 ore, ci o realitate, fiind efectuate mai multe cercetari care sa ateste acest lucru. De exemplu in urma unui studiu pe un esantion vast, de 1 milion de persoane si aproape 100.000 de morti si s-a constatat ca lipsa somnului creste cu 10% sansele unei morti premature, insa nici cei care dorm mai mult de 9 ore nu sunt mai feriti, ci dimpotriva, sansele in cazul acestora cresc cu 30%.

Controlarea apetitului
Lipsa somnului duce la cresterea nevoilor enegetice ale corpului, pe cand in cursul noptii nevoile pentru calorii sunt reduse. Astfel, cei care nu se odihnesc cum trebuie vor constatata ca sunt emise mai multe semne de la nivelul creierului care aduc nevoia de a manca, iar kilogramele in plus sunt de evitat din mai multe motive.

Sistemul imunitar
In timpul somnului sistemul imunitar ajuta la controlarea inflamatiilor si infectiilor prin emiterea citokinelor, acestea fiind esentiale, iar prin lipsa somnului, cantitatea de citokine va scadea considerabil, ceea ce presupune ca vor creste sansele de imbolnavire. In urma testelor efectuate de oamenii de stiinta s-a constatat ca toti participantii care dormeau intre 4 si 5 ore in fiecare noapte aveau sistemul imunitar slabit.
Somnul ajuta memoria
Cine citeste acest articol despre somn va sti ca prin odihna va fi ajutata si memoria, iar cei care obisnuiesc sa doarma mai putin decat media normala se vor confrunta cu diferite probleme, printre care pierderea treptata a abilitatii de procesare a informatiilor, pot interpreta diferit evenimentele si vor constata ca scade considerabil si creativitatea.

Favorizarea afectiunilor
Prin lipsa somnului se favorizeaza dezvoltarea mai multor afectiuni serioase, printre care si cele la nivelul inimii sau obezitatea. Cu alte cuvinte, somnul poate fi vazut ca un obicei sanatos, precum mancatul corect sau efectuarea activitatilor fizice. Cu totii putem pierde ocazional cateva ore de somn si acesta nu reprezinta un motiv de alarmare, insa cei care fac un obicei din asta ar trebui sa isi schimbe stilul de viata pentru a evita nenumarate probleme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu